Ljubljana

11°C
Oblačno Humidity: 94%
NEDELJA
3°C / 7°C
PONEDELJEK
0°C / 4°C
TOREK
0°C / 4°C
SREDA
2°C / 5°C
ČETRTEK
5°C / 8°C
PETEK
7°C / 11°C
SOBOTA
3°C / 9°C

Andreja Leški glavni adut slovenske odprave na SP

Andreja Leški glavni adut slovenske odprave na SP

Judoiste prihodnji teden v Taškentu čaka svetovno prvenstvo.

Slovenijo bo v prestolnici Uzbekistana zastopalo devet tekmovalcev, najvišje meri Andreja Leški, nosilka srebra v kategoriji do 63 kg na lanskem SP v Budimpešti.

Ob Leškijevi bodo na SP nastopili še Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Patricija Galuf (do 78 kg), pa David Štarkel (do 60 kg), Martin Hojak (do 73 kg), Vito Dragić in Enej Marinić (nad 100 kg).

"Jasno je, da si želim, da bi bilo to moje desetletje. Lani sem ga začela dobro," je na novinarski konferenci v Podčetrtku Leškijeva odgovorila na vprašanje, ali bo Slovenija po Urški Žolnir in Tini Trstenjak dobila še tretjo tekmovalko v kategoriji do 63 kg, ki bo zaznamoval celo desetletje.

Pri Leškijevi je zato jasno, ga gre na dolgo pot proti znameniti svileni cesti z visokimi cilji. "Seveda je cilj kolajna. Sem peta na svetovni lestvici, zato bom med nosilkami. Veliko je potem odvisno od žreba in dneva, a moj cilj je kolajna. Seveda se ne bo podrl svet, če je ne bom osvojila, a želja je definitivno odličje," je povedala koprska borka, ki že leta izpopolnjuje svoj judo v ljubljanskem Bežigradu.

V najnižji kategoriji do 48 kg Maruša Štangar po operacijah kolena in rame ter počitku do junija priznava, da njena forma še ni optimalna. "Vsekakor sem sposobna zmagati vsaj dve tekmi. Forma se dviga, tudi sezona ni slaba, saj sem prvič letos brez pravih priprav nastopila na sredozemskih igrah in osvojila kolajno, nato je šlo dobro tudi na ostalih tekmah in pripravah." In prav uspehi na tekmah in treningih so bili razlog, da potuje v Taškent, ki sprva ni bil na seznamu letošnjih nastopov.

Rekonvalescentka je tudi tudi Kaja Kajzer, presenečenje lanske sezone, ki pa je po poškodbi in dolgotrajni rehabilitaciji prav tako potrebovala dolgo, da se približa optimalni pripravljenosti. "To je šele moja druga tekma po OI in definitivno nisem tam, kjer bi si želela biti," pravi druga tekmovalk Bežigrada, ki pa tako kot ostali tekmovalci upa na kakšen uspeh in na pomembne točke za svetovno v boju za nastop v Parizu 2024. "Če bo dnevna forma res dobra, pa mislim, da lahko tudi v Taškentu premagam prav vsako tekmico," še dodaja mlada Ljubljančanka.

Brez velikih napovedi je tudi Štarkel. Drugače pa je z Dragićem, ki ne glede na velikost in težo nasprotnika vedno najde dobro voljo in motivacijo. "Jaz sem vedno v formi in pač je kakršna je. Nikoli pa se mi ni problem stepsti. Dal bom vse od sebe, potrudil se bom, pa tudi če ne bo velikega uspeha, bom pa na tribuni najbolj glasen navijač."

Strokovni direktor Judo zveze Slovenije Marjan Fabjan ob tem ocenjuje, da Slovenija na tokratno svetovno prvenstvo pošilja vse najboljše judoiste, četudi je ekipa zaradi zamenjave generacij še zelo mlada. "Res je, da v letošnji sezoni kakšen odmeven izid še manjka in morda ga doživimo prav tukaj. Olimpijske igre se bližajo in uvrstitve so že pomembne. Vsem želim veliko uspeha," je ekipo na pot pospremil Fabjan.