Ljubljana

0°C
Oblačno Humidity: 95%
PETEK
0°C / 3°C
SOBOTA
0°C / 3°C
NEDELJA
-1°C / 7°C
PONEDELJEK
1°C / 7°C
TOREK
2°C / 5°C
SREDA
4°C / 7°C
ČETRTEK
1°C / 5°C

Ljubljanski šahovski klub z visokimi cilji na evropski pokal

Slovenski šahovski klub Tajfun - ŠK Ljubljana bo od 3. do 9. oktobra nastopal na evropskem klubskem pokalu v Mayrhofnu v Avstriji, kjer bo tekmoval tudi najboljši šahist sveta zadnjega obdobja Magnus Carlsen iz Norveške. Ljubljanski šahisti so četrti po povprečnih ratingih, prijavljenih je 69 ekip, med 18 ženskimi ekipami so Ljubljančanke osme.

Ljubljanski šahovski klub z visokimi cilji na evropski pokal

Šahisti iz Sankt Peterburga in šahistke iz Sočija ne bodo branili lanskih naslovov, ker ruske ekipe, ki so krojile vrh v prejšnjih izvedbah pokala, ne morejo nastopati zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino.

Poleg Luke Leniča, najboljšega slovenskega šahista, so v močno okrepljeni zasedbi iz slovenske prestolnice še Arjun Erigaisi in Nihal Sarin iz Indije, nekdanji evropski prvak Ivan Šarić iz Hrvaške, Andrej Volokitin iz Ukrajine, Borki Predojević iz Bosne in Hercegovine, Robert Markus iz Srbije ter drugi Slovenec Matej Šebenik.

Prvi nosilci so CSU ASE Superbet iz Romunije pod vodstvom izvrstnega trenerja Ivana Sokolova, ki je na nedavni šahovski olimpijadi mlado uzbekistansko ekipo popeljal do zlatega odličja. Na njihovi prvi deski bo igral nekdanji svetovni prvak Viswanathan Anand iz Indije. Glavna zvezda tekmovanja bo Carlsen, svetovni prvak v zadnjem desetletju, ki igra za norveški Offerspill Chess Club, sedmi klub po ratingih.

Ženska ekipa Tajfuna bo okrepljena z velemojstrico Marijo Muzičuk iz Ukrajine, nekdanjo svetovno prvakinjo. Njena sestra Ana je med letoma 2004 in 2014 nastopala za Slovenijo.

"To, da bo nastopila ena najboljših igralk sveta, bo zagotovo velika spodbuda za slovensko žensko vrsto. V moški pa je eden najbolj vročih igralcev sveta, 19-letni Erigaisi, ki je pred nekaj dnevi po izjemnem dvoboju v finalu turnirja Julius Bär Generation Cup sicer izgubil s Carlsenom. Tudi ostale okrepitve so zelo atraktivne, obenem pa je nekaj izkušenih ekipnih igralcev, kot je Volokitin, ki je osvajal naslove z Ukrajino. Okrepili pa smo se zato, ker želimo doseči čim boljši izid," je na novinarski konferenci povedal velemojster Luka Lenič, kapetan obeh ekip Tajfuna.

"Lani smo igrale le Slovenke in je bila to za nas lepa izkušnja. Za nas je velika čast, da bo igrala Marija Muzičuk, ki je izjemna zvezda. Ne poznamo je sicer zelo dobro, a sem prepričana, da bomo dobro sodelovale in da lahko dosežemo odmeven izid," je ocenila velemojstrica Laura Unuk, ki ima kot prva Slovenka doslej tudi naziv mednarodnega mojstra.

Najboljša slovenska šahistka ta čas in študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo bo igrala na drugi deski. Nastopile bodo še Zala Urh, ki je že zelo blizu naziva velemojstrice, Teja Vidic, ki študira medicino, in letošnja državna prvakinja Petra Kejžar. Šahistke so pred tekmovanjem opravile skupne tridnevne priprave.

"Manjka mi le še ena norma za velemojstrico, a je na tem tekmovanju ne bom mogla doseči. Obenem pa bom igrala za ekipo, torej če bo potrebno igrati na remi, bom to storila in ne bom tvegala. Želimo popraviti vtis s šahovske olimpijade, kjer smo bile v reprezentanci tri članice našega kluba in nobeni ni šlo tako, kot smo pričakovale," je napovedala Zala Urh.

"Veseli smo, da na evropski pokal pošiljamo dve slovenski ekipi, tekmovanje pa bo eno najmočnejših v zgodovini. Tudi slovenski klubski šah v zadnjem obdobju dobiva podporo sponzorjev, le na tak način je mogoče dosegati dobre izide," pa je izpostavila Darja Kapš, ki vodi Šahovsko zvezo Slovenije.

 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.

Vesti
Vse vesti
0