Ljubljana

18°C
Oblačno Humidity: 86%
PONEDELJEK
12°C / 24°C
TOREK
12°C / 25°C
SREDA
12°C / 19°C
ČETRTEK
10°C / 20°C
PETEK
10°C / 18°C
SOBOTA
9°C / 19°C
NEDELJA
9°C / 19°C

Na Krasu degustacije, delavnice in razglasitev najboljših ginov in brinjevcev

Društvo Na placu danes zvečer in v soboto v Dutovljah na Krasu organizira Gin & Brin festival, ki prinaša degustacije, delavnice, spremljevalni glasbeni program in letos prvič tudi zeliščarski kotiček. Drevi bodo na festivalu razglasili najbolje ocenjene gine in brinjevce, ki jih je izmed 54 prijavljenih vzorcev ocenjevala devetčlanska komisija.

Na Krasu degustacije, delavnice in razglasitev najboljših ginov in brinjevcev

"Namen festivala je razširjati kulturo uživanja gina, njegovo bogato in zanimivo zgodovino, obenem pa ohranjati tradicijo brinjevca v naših krajih," so sporočili organizatorji dvodnevnega dogodka, ki se odvija na prireditvenem prostoru ob igrišču v Dutovljah.

Že pred festivalom je potekalo tretje ocenjevanje ginov in brinjevcev, na katerem je strokovna komisija, ki jo sestavljajo slovenski strokovnjaki na področju žganih pijač, kulinaričnega novinarstva in gostinstva, ocenjevala 54 prijavljenih destilatov, kar je podobno število kot lani.

"Opažamo pa, da kakovost teh narašča. Če smo se pred dvema letoma srečali z več vzorci, ki niso ustrezali definiciji gina, je tega vedno manj. Destilarji vedno več polagajo v kakovost izdelkov, nadgrajujejo svoje znanje in opremo. Veseli smo, da smo k temu nekaj pripomogli tudi mi," je ob tem povedal organizator ocenjevanja Jure Krstan.

Ocenjevanje poteka po pravilniku, spisanem po zgledu tujih priznanih ocenjevanj žganih pijač, proizvajalci pa so lahko s prijavljenimi vzorci sodelovali v šestih kategorijah. Najbolje ocenjene bodo razglasili na večerni prireditvi, ki se bo začela ob 20.30.

Na festivalu se bo sicer dnevno predstavilo več kot deset proizvajalcev, poleg teh pa tudi nekateri drugi ponudniki brinjevih izdelkov in proizvajalci destilacijskih kotlov. Festival obljublja tudi kulinarično ponudbo, glasbene nastope in delavnice.

Ideja o festivalu gina se je rodila spontano, v želji poživiti poletno dogajanje na Krasu, pravijo organizatorji. Poleti 2017 so v Bunčetovi domačiji v Dutovljah izvedli prvi Gin & Brin festival, danes pa je, kot navajajo, festival eden najodmevnejših vsakoletnih dogodkov na Krasu. Letos prvič pripravljajo tudi zeliščarski kotiček, kjer bodo obiskovalci lahko spoznali različne aromate, ki sestavljajo gin.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.