Ljubljana

12°C
Oblačno Humidity: 96%
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
13°C / 19°C
NEDELJA
10°C / 19°C
PONEDELJEK
9°C / 18°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
7°C / 15°C
ČETRTEK
6°C / 16°C

Suparji bodo danes čistili nabrežje Ljubljanice

Suparji bodo danes čistili nabrežje Ljubljanice

Potem ko so suparji letos že očistili nabrežje reke Vipave, se bodo ob današnjem vrhuncu akcije Supanje z namenom lotili še nabrežja Ljubljanice. Na tradicionalnem dogodku 100 supov na Ljubljanici bodo očistili nabrežje reke od Podpeči do Ljubljane.

Organizatorji ob čistilni akciji obljubljajo pester spremljevalni program, tudi panoramsko regato skozi center prestolnice, Eko tržnico in zabavo na Špici. Dogodek organizirajo Merkur zavarovalnica, Bananaway in Hitradio Antena.

100 supov na Ljubljanici je osrednji dogodek projekta SUPportCleanRivers, pod okriljem katerega Bananaway organizira čiščenje obrežij s supi enkrat mesečno skozi vso sezono od aprila do oktobra.

"Z dogodkom v centru prestolnice smo v letih 2017, 2018 in 2019 opozarjali na prekomerno rabo plastike in smetenje planeta ter med suparje zasejali navado, da med svojimi izleti poberejo smeti, ki v naravo ne sodijo," je izpostavila pobudnica akcije Špela Zupanc.

Z letošnjo izvedbo želijo po njenih besedah sporočilo še nadgraditi. "Pobiranje odpadkov je gašenje ostankov požara. Strah pred tem, da bi kaj zamudili, hitra moda na vseh področjih, tik tok trendi ipd. usmerjajo v nepremišljeno potrošništvo, ki smetijo planet in ustvarjajo podnebno krizo," je izpostavila Zupančeva. Kot je dodala, moramo spremeniti potrošniške navade.