Ljubljana

12°C
Oblačno Humidity: 96%
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
13°C / 19°C
NEDELJA
10°C / 19°C
PONEDELJEK
9°C / 18°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
7°C / 15°C
ČETRTEK
6°C / 16°C

V Radovljici razstava ob stoletnici tovarne čokolade Gorenjka

V Radovljici razstava ob stoletnici tovarne čokolade Gorenjka

Ob stoletnici tovarne čokolade Gorenjka bodo Muzeji radovljiške občine danes ob 11. uri v Radovljiški graščini odprli razstavo o razvoju Gorenjke. Razstava, ki nosi naslov 100 let, polnih vsega dobrega, predstavlja postopke izdelave čokolade in zgodovino leške tovarne. Na ogled bo do konca oktobra.

Razstava ob stoletnici Gorenjke je zasnovana tako, da obiskovalce najprej popelje skozi postopke pridelave čokolade od kakavovega drevesa do končnih sladkih izdelkov. Seznani nas, od kod in kako je kakav prišel v Evropo in se v njej razširil, pojasnjujejo v Muzejih radovljiške občine.

V Slovenijo je čokolada prišla konec 19. stoletja, zgodba o tovarni čokolade v Lescah pa se je začela s prihodom Adolfa Zavrtanika leta 1922. Obiskovalci razstave tako spoznajo uspešen razvoj Tvornice čokolade Adolf Zavrtanik vse do povojne nacionalizacije.

Dogajanje v tovarni v času socializma, prek osamosvojitve Slovenije, pa vse do danes si obiskovalci ogledajo na panojih, opremljenih s fotografijami tovarne in ovitkov za njene izdelke. Prav tako so na ogled slogani, ki jih je tovarna Gorenjka uporabljala za reklamiranje svojih izdelkov, in zanimivosti o čokoladi.

Obiskovalci si lahko ogledajo tudi likovna dela šolskih skupin, ki so za likovni natečaj 100 let, polnih vsega dobrega oblikovale ovitke za 100-gramsko mlečno čokolado. Na današnjem odprtju razstave bodo razglasili najboljša dela omenjenega natečaja. Mlajše obiskovalce pa danes vabijo tudi na delavnico Čokolaž, na kateri si bodo izdelali čokoladno sliko.

Gorenjka je letošnje praznovanje visokega jubileja začela z izdajo jubilejnih čokolad v retro podobi. Na tradicionalnem festivalu čokolade v Radovljici pa se je predstavila s stokilogramsko čokolado. 2,5 metra dolga in meter široka čokolada, ki je bila debela štiri centimetre, je vsebovala 35 kilogramov lešnikov, njena izdelava pa je trajala približno 12 ur, so tedaj pojasnili v Skupini Žito, katere del je tudi Gorenjka.

Gorenjkini začetki segajo v leto 1922, ko so v Lescah odprli prvi tovarni čokolade na Slovenskem. Podjetje je imelo izrazito družinski značaj, saj je skupaj z družinskimi člani zaposlovalo do sedem delavcev. Letna proizvodnja je dosegala 52 ton čokoladnih izdelkov, kar je bilo za tiste čase izjemno veliko.

Svoje današnje ime je dobila leta 1958 s spontano združitvijo besed Gorenjska tovarna čokolade v Gorenjka - tovarna čokolad. Tudi danes so čokolade Gorenjka narejene po izvirnih recepturah, ki so se skozi obdobja prilagajale različnim okusom potrošnika. Danes Gorenjkina paleta izdelkov obsega približno 80 čokolad raznolikih okusov in velikosti ter 20 izdelkov biskvitnega peciva.