Ljubljana

12°C
Oblačno Humidity: 96%
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
13°C / 19°C
NEDELJA
10°C / 19°C
PONEDELJEK
9°C / 18°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
7°C / 15°C
ČETRTEK
6°C / 16°C

V Tolminu se začenja 9. Soča Outdoor Festival

V Tolminu se začenja 9. Soča Outdoor Festival

V Tolminu se začenja 9. Soča Outdoor Festival. Od petka do nedelje se bo okrog 1500 tekačev in 200 kolesarjev pomerilo v športnih disciplinah na prostem, pester pa bo tudi spremljevalni program. Letošnja posebnost športnega vikenda na sotočju bo tudi Parafestival.

Tekmovalni del bo potekal v soboto in nedeljo, za danes pa so organizatorji na osrednjem prireditvenem prostoru na tolminskem Sotočju pripravili spremljevalni program. V popoldanskih urah se bodo obiskovalci med drugim lahko udeležili tečaja supanja in obiskali sejem športnih ponudnikov, ob 20. uri bo sledil koncert kantavtorja Blaža Mencingerja, ob 21. uri pa pogovor o športih na prostem, gost bo med drugim Boštjan Videmšek.

Osrednje športno dogajanje na festivalu bo v soboto, ko se bodo v jutranjih in dopoldanskih urah zvrstili starti vseh štirih tekov: na 45, 25, 15 in 10 kilometrov. V spremljevalnem programu so za ta dan organizatorji pripravili otroško varstvo, plezanje na umetni steni, izposoditi si bo moč kajake, organizirali bodo čokolino otroški tek in jogo, navdušenci pa se bodo lahko pomerili tudi v tekmovanju s supi.

Nedeljski tekmovalni del je namenjen kolesarjenju, organizatorji so pripravili dve trasi, na prvi, poimenovani MTB maraton, bodo kolesarji premagovali 35 kilometrov dolgo progo s skoraj 1300 metri višinske razlike, druga pa je namenjena družinam, gre za 12-kilometrski kolesarski krog po okolici Tolmina.

Dogodek je eden prvih, ki sledi zelenim smernicam Slovenia Green za zmanjšanje vplivov na naravno okolje. Organizatorji se že od samega začetka trudijo čimbolj zmanjšati vpliv dogodka na naravno okolje - ukinili so plastične kozarčke za enkratno uporabo, nudijo možnost veganskega obroka, sortirajo odpadke.

Letos pa so šli še korak dlje in kot prvi organizator športnega dogodka v Sloveniji izračunali odtis CO2 ter pripravili akcijski načrt za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Omogočili bodo skupinski prevoz na prizorišče, za nočitve ponudili šotorišče, spodbujali k uporabi javnega prevoza in deljenju prevoza med udeleženci. Tekači bodo dobili majice iz recikliranega poliestra, lanskih 25 odstotkov ponudbe za veganski obrok bodo povečali na 35.

Letošnja posebnost športnega vikenda na sotočju pa bo tudi Parafestival, ki se bo prvič priključil festivalu. Preko 50 gibalno omejenih športnikov se bo preizkusilo v supanju, parakolesarjenju, veslanju, lokostrelstvu, plezanju in raftingu.