Ljubljana

12°C
Oblačno Humidity: 96%
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
13°C / 19°C
NEDELJA
10°C / 19°C
PONEDELJEK
9°C / 18°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
7°C / 15°C
ČETRTEK
6°C / 16°C

V Tržič se po dveh letih vrača tradicionalni Minfos

V Tržič se po dveh letih vrača tradicionalni Minfos

Po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 se v Tržič vrača tradicionalni Minfos. 48. Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja bodo potekali danes ter v nedeljo, in sicer na novi lokaciji, v prenovljeni dvorani na območju nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice Tržič.

Minfos tudi tokrat s skupnimi moči organizirajo Turistično društvo Plac Tržič, Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije ter Prirodoslovni muzej Slovenije. Poleg prodajnega sejma mineralov, fosilov in nakita razstavljavcev iz Slovenije in tujine pripravljajo strokovne in priložnostne razstave ter izobraževalne in ustvarjalne delavnice.

Letošnja glavna tema strokovnih razstav in predstavitev bo posvečena fosilnim školjkam in mineralu kalcitu. Kot je pojasnil Matija Križnar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije, okamnele školjke sodijo med najbolj pogoste in prepoznavne fosile v Sloveniji. Najdemo jih v skoraj vseh plasteh iz različnih geoloških obdobij.

Med najbolj pogostimi minerali je medtem kalcit, ki tvori izjemno raznolike kristale. Te najdemo skoraj na vsakem koraku, bodisi v razpoki apnenca ali v kraški jami, kjer kristali rastejo pred našimi očmi. Poleg tega bodo na Minfosu tudi tokrat na ogled še druga mineraloška, paleontološka in geološka dediščina ter najrazličnejše zasebne zbirke mineralov in fosilov z vsega sveta.

Tematska razstava bo posvečena novim odkritjem ledenodobnih sesalcev. Kot so pojasnili v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, so namreč v zadnjih letih dokumentirali in raziskali nekaj novih jamskih paleontoloških najdišč ter najdb pleistocenskih sesalcev. V predstavljeni vitrini bodo obiskovalci lahko spoznali ledenodobnega rosomaha, ostanke divje mačke, alpskega svizca in jamskih medvedov.

Druga tematska razstava bo posvečena megalodontidnim školjkam, ki med mnogimi triasnimi fosili, ki jih najdemo v Sloveniji, posebej izstopajo. Njihovi ostanki spominjajo na kravje parklje, opazne na površini apnencev v Julijskih Alpah. Nekatere megalodontidne školjke pa so se ohranile kot kamena jedra, pogosto posuta z drobnimi kristalčki dolomita.

Na 48. Minfosu bo na ogled tudi razstava sodobnega nakita s kamni, ki je del Slovenskega tedna nakita. Že od 4. maja pa v Galeriji Paviljona NOB poteka razstava fotografa Bojana Golčarja Posledice/Consequences.

Muzejsko društvo Železniki bo na Minfosu prikazalo taljenje železa, kot je potekalo pred 2500 leti, Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Zagorje pa bo prikazalo skok čez kožo. Potekali bodo tudi vodeni ogledi Šentanskega rudnika in Dovžanove soteske.