Ljubljana

12°C
Oblačno Humidity: 96%
PETEK
11°C / 16°C
SOBOTA
13°C / 19°C
NEDELJA
10°C / 19°C
PONEDELJEK
9°C / 18°C
TOREK
8°C / 17°C
SREDA
7°C / 15°C
ČETRTEK
6°C / 16°C

Znani so datumi filmskega festivala Sundance 202

Znani so datumi filmskega festivala Sundance 202

Organizatorji so objavili datume filmskega festivala Sundance za leto 2023. Festival bo v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah potekal od 19. do 29. januarja. Odprte so tudi že prijave na festival 2023, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Festival bo prihodnje leto potekal kot hibridni dogodek; projekcije bodo potekale ob prisotnosti občinstva, filmi pa bodo dostopni tudi prek spleta. Takšen format je bil sprva zamišljen tudi za letošnji festival, a je bil ta nato zaradi pandemije covida-19 v celoti prestavljen na splet.

Po napovedih organizatorjev bo program za leto 2023, ki bo vključeval svetovne premiere celovečernih, kratkih in epizodnih filmov, obsežnejši od programov v minulih dveh letih, ki ju je zaznamovala pandemija.

"Komaj čakamo, da se vrnemo v domači Park City in v živo predstavimo vznemirljiva nova dela z vsega sveta," je povedala direktorica festivala Tabitha Jackson. Dodala je: "Za nami sta dve leti spletnega dogajanja in vračamo se k vznemirljivosti in neposrednosti dogodkov v živo. Hkrati ohranjamo močno spletno ponudbo."

Po navedbah organizatorjev so sicer hibridni elementi zadnjih dveh let omogočili, da je festival dosegel širše občinstvo in da so bili dogodki dostopnejši kot pred tem.

Na letošnjem festivalu je svetovno premiero doživel film CODA, ki je prejel več nagrad, med njimi oskarja za najboljši film. Film, ki govori o družini gluhih ribičev, je tudi na festivalu Sundance prejel štiri glavne nagrade, med njimi veliko nagrado žirije.