Ljubljana

11°C
Jasno Humidity: 86%
TOREK
11°C / 23°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
10°C / 23°C
PETEK
12°C / 23°C
SOBOTA
9°C / 17°C
NEDELJA
6°C / 20°C
PONEDELJEK
7°C / 22°C

Na jubilejni Konjiški maraton se bo podalo 1500 tekačev

Na jubilejni Konjiški maraton se bo podalo 1500 tekačev

Konjiška atletska šola bo danes v Slovenskih Konjicah gostila jubilejni deseti Konjiški maraton, na katerem se bo skoraj 1500 tekačev podalo na pet, deset in 21 kilometrov dolgo progo. Okroglemu jubileju primerno so organizatorji letos poskrbeli za še bolj bogato ponudbo spremljevalnega programa.

Zaradi izkušenj z dokaj toplim vremenom v preteklih letih so se letos odločili, da start tekov izpeljejo pol ure prej kot običajno, tako da se bodo tekači na daljši trasi na pot odpravili ob 9.30, tisti na pet kilometrov pa 20 minut za njimi.

Po besedah organizatorjev gre za potezo, ki je povezana tudi z vse pogostejšimi temperaturno zelo toplimi dnevi tudi na zadnjo septembrsko nedeljo. "Pol ure prej ali pozneje se v dopoldanskem času na nadpovprečno topel septembrski dan precej pozna," je odločitev pojasnil predsednik organizacijskega odbora maratona Anton Noner, še preden je vedel, da prav letos težav z vročino ne bo.

Teku šolarjev za osnovnošolce po triadah, ki so ga lani po letu dni premora zaradi epidemije covida-19 vendarle spet uspeli izvesti, se letos po dveh letih premora znova pridružuje še brezplačen Konjičkov tek za predšolske otroke. Program so prav tako spet razširili na celoten konec tedna, tako da bodo v sklopu dogodka tudi likovni maraton, pogovorni večer z domačim svetovnim pohodnikom in ambasadorjem maratona Olijem Walkerjem, že v petek so pripravili tudi koncert skupine Poweršok.

"Zelo ponosni smo, da bo kljub splošnemu upadu zanimanja za tek, ki ne pesti zgolj slovenskih tekaških prireditev, temveč predstavlja trend v tekaški sferi po vsem svetu, na jubilejni različici Konjiškega maratona teklo skoraj 1500 tekačev. Še več - letos bo z nami kar 17 tekačev, ki bodo naš maraton odtekli desetič, je dodal Noner.

Zanimanje dosegajo s povsem izvirnimi idejami, ki navdušujejo tekače, obiskovalce prireditve in domačine iz Slovenskih Konjic, Zreč in okolice. Takšen primer je Glasbeni maraton - projekt, s katerim vabijo nadobudne glasbenike, da se na trasi maratona predstavijo s svojo glasbeno točko in hkrati spodbujajo tekače.

Letos so dosegli rekordno število prijav, s čimer bo tekače spodbujalo več kot 300 glasbenikov, ki bodo postavljeni na približno vsakih 500 metrov trase. Med njimi so rokerski bandi, ansambli, harmonikarji, DJ, godbe, bobnarske skupine, plesne šole, svojo točko je pripravil celo konjiški dom ostarelih, v cilj pa bodo tekače popeljali zvoki klasičnega godalnega orkestra.