Ljubljana

16°C
Jasno Humidity: 71%
TOREK
11°C / 22°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 22°C
PETEK
14°C / 22°C
SOBOTA
14°C / 22°C
NEDELJA
14°C / 19°C
PONEDELJEK
14°C / 19°C

Na mariborskem letališču Tek za zdravje

Na mariborskem letališču Tek za zdravje

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor četrtič organizira Tek zdravja. Ta bo potekal danes na vzletno-pristajalni stezi Letališča Edvarda Rusjana Maribor. Tekači se bodo na pet kilometrov dolgo pot podali ob 18.30.

"S Tekom zdravja želimo nagovoriti k teku tudi tiste, ki potrebujejo malo spodbude za začetek, s posebno lokacijo pa ponuditi priložnost teka po stezi, kjer sicer nikakor ni mogoče enostavno priti, obuti športne copate in pretegniti noge," sporočajo iz zdravstvenega doma.

Poudarjajo, da je rekreativni tek zaradi svojih značilnosti, med katere sodi preprosta in zaradi tega tudi cenovno ugodna oprema, dostopen široki množici ljudi.

Razdalja teka bo enotna za vse tekače in bo merila natančno pet kilometrov. Ob tem pa bo posebej časovno merjen del trase, ki so ga poimenovali Leteča milja, saj bo popolnoma ravnih 1609 metrov, kolikor znaša ena milja, posebej merjena.

Kot še dodajajo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, je prireditev rekreativne narave in primerna za vse stopnje pripravljenosti.

Telesna aktivnost, tudi v obliki teka, je že dolga leta znana kot dejavnik, ki pomembno prispeva k preprečevanju bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, rak, sladkorna bolezen in kronične pljučne bolezni, ki sodijo med najpogostejše kronične nenalezljive bolezni na mariborskem območju.

"Spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema in ga s tem krepi, krepi tarčne organe (srce, možgani, ledvice), krepi imunski sistem in pomembno vpliva ne le na preprečevanje nastanka oziroma na skrajšanje trajanja okužb, temveč tudi na boljšo imunsko podporo v smislu preprečevanja nastanka rakastih obolenj. S podporo peristaltiki izboljšuje prebavo. Krepi dihalni sistem in spodbuja vzorce pravilnega dihanja, ki poleg prej omenjenih imunskega in srčno-žilnega sistema vplivajo tudi na usklajeno delovanje centralnega živčnega in hormonskega sistema," o koristnosti teka povedo v zdravstvenem domu.