Ljubljana

16°C
Jasno Humidity: 71%
TOREK
11°C / 22°C
SREDA
11°C / 19°C
ČETRTEK
12°C / 22°C
PETEK
14°C / 22°C
SOBOTA
14°C / 22°C
NEDELJA
14°C / 19°C
PONEDELJEK
14°C / 19°C

V akciji na Cerkniškem jezeru pomagali že skoraj 6000 žabam

V akciji na Cerkniškem jezeru pomagali že skoraj 6000 žabam

Na Cerkniškem jezeru so v okviru reševalne akcije v minulih dneh preko ceste pomagali že skoraj 6000 dvoživkam.

Ob tem so v sodelovanju z upravljavcem regionalne ceste namestili dodatne prometne opozorilne znake in opozarjali voznike na dvoživke tudi preko regionalnega radia, so dan po svetovnem dnevu žab sporočili iz Notranjskega parka.

Kot so ob tej priložnosti zapisali v sporočilu za javnost, je Cerkniško jezero območje izjemne biodiverzitete, zaradi ohranjenosti pa je leta 2006 postalo del mreže mednarodno pomembnih mokrišče v okviru Ramsarske konvencije.

"V mokriščih so dvoživke en ključnih členov prehranjevalnih verig v naravi. Vendar njihove populacije ogrožajo različni dejavniki - izguba habitatov, bolezni in drugi dejavniki podnebnih sprememb, velik dejavnik pa je tudi smrtnost zaradi prometa," so poudarili.

Spomladi se namreč na tisoče dvoživk poda na pot iz gozda preko ceste do luž, potokov in drugih manjših vodnih teles, kjer mrestijo. Pri tem so soočene s cestnim prometom, ki pogosto povzroči izumrtje celotnih populacij, so opozorili.

Nič drugače ni na Cerkniškem jezeru, zato se je ob pomoči Notranjskega parka organizirala lokalna skupnost. Ob velikem številu t. i. črnih točk, kjer so žabe najbolj ogrožene, je potrebno sodelovanje številnih prostovoljcev.

Doslej so čez cesto pomagali že skoraj 6000 dvoživkam, akcijo pa bodo nadaljevali do konca meseca.